Η δουλειά! Θα έλεγαν οι περισσότεροι.  Συμφωνείτε;
Φυσικά! Οι διαφορές εντοπίζονται και στους ορισμούς τους:
Δουλειά – εργασία: «η καταβολή σωματικών πνευματικών δυνάμεων για την παραγωγή επιθυμητού ή επιβεβλημένου έργου.»
Παιχνίδι: «είναι οποιαδήποτε ενέργεια που δεν έχει συγκεκριμένο πρακτικό σκοπό, αλλά προσφέρει ευχαρίστηση γιατί είναι διασκεδαστική.» 1

 

Ο Δρ. Stuart Brown2 (εδώ και δεκαετίες μελετά τη δύναμη του παιχνιδιού από κρατούμενους μέχρι επιχειρηματίες και καλλιτέχνες) στο αρχικό ερώτημα θέτει την εξής απάντηση:
"Το αντίθετο του παιχνιδιού δεν είναι η δουλειά, είναι η κατάθλιψη!"

 

Το παιχνίδι και η παιχνιδιάρικη διάθεση των πραγμάτων δεν είναι απλά κάτι το ευχάριστο, αλλά ουσιαστικό συστατικό της καλής ψυχικής υγείας! Είναι όμως έτσι; Παιχνίδι είναι μόνο αυτό;  Ένα παιδί που φτιάχνει ένα πύργο με τουβλάκια, παίζει απλώς γιατί είναι διασκεδαστικό, λειτουργεί χωρίς σκοπό; Έχουν δίκιο, δηλαδή, όσοι συνάδουν το παιχνίδι με την τεμπελιά; Όχι!!!  Είναι κάτι πιο σύνθετο! «Τίποτα δεν ανάβει τον εγκέφαλο όπως το παιχνίδι!!!», συμπληρώνει ο Δρ. Stuart Brown.

 

Το παιχνίδι αποδείχθηκε πως είναι σημαντικό για την πρόοδο του ανθρώπου και  για την προσωπικότητα του!!3

 

Πρόκειται για μια παρεξηγημένη λέξη...  Το παιχνίδι διαμορφώνει τον εγκέφαλο, ισχυρίζονται όλοι οι νευροεπιστήμονες. 4 Αυτό αποδεικνύουν και οι εγκεφαλικές τομογραφίες. «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος φωτίζεται πιο έντονα και σε μεγαλύτερη κλίμακα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.» 5 Άρα, θα έλεγε κανείς, είναι συνώνυμο της δουλειάς, όταν το έργο που παράγεται δεν είναι επιβεβλημένο αλλά επιθυμητό.
Το αντίθετο όμως; Το αντίθετο του παιχνιδιού, ποιο θα μπορούσε να είναι;
Η ΤΕΜΠΕΛΙΑ!!!

 

Γιατί μόνο χάσιμο χρόνου δεν είναι το παιχνίδι…
Εάν δεν πειστήκατε ακόμα, παρακολουθήστε την ομιλία  του Δρ. Stuart Brown στο TED!Βιβλιογραφικές αναφορές:
1Μπαμπινιώτης, Γ. (2008) «Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας», Αθήνα, Κέντρο Λεξικολογίας.
4,5 Honore, C. (2010) Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας. Αθήνα, Αερόστατο.

Άλλες Πηγές:
2Laverne, L. (2014) «Why play is important to us all», http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/oct/05/why-play-is-important-to-us-all-lauren-laverne, τελευταία επίσκεψη: 5/11/2014.
3Hamilton, J. (2014) «scientists say child’s play helps build a better brain», http://www.npr.org/blogs/ed/2014/08/06/336361277/scientists-say-childs-play-helps-build-a-better-brain, τελευταία επίσκεψη: 5/11/2014.


Submit to FacebookSubmit to Twitter