Όταν ο Δρ. Stuart Brown ανέφερε ότι:
"Τίποτα, δεν ανάβει τον εγκέφαλο όπως το παιχνίδι."
Δεν αναφερόταν μόνο στον εγκέφαλο των παιδιών…

 

Όταν μιλάμε για ανατροφή των παιδιών  ξέρουμε, ενστικτωδώς τουλάχιστον,  ότι το παιχνίδι είναι προορισμένο για εκείνα.  Ωστόσο, έρευνες  δείχνουν ότι και οι ενήλικες θα πρέπει να παίζουν! Το παιχνίδι είναι εξίσου καίριας σημασίας για τους ενήλικες όσο και για παιδιά!! Στην ταραχώδη, σύγχρονη ζωή μας, πολλοί από εμάς έχουμε επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην εργασία και τις οικογενειακές υποχρεώσεις, σπάνια έχουμε χρόνο για καθαρή διασκέδαση. Στο διάστημα παιδικής ηλικίας και ενηλικίωσης, σταματάμε να παίζουμε, γιατί στον κόσμο των ενηλίκων το παιχνίδι μετατρέπεται σε μια ένοχη απόλαυση. Ακόμα και όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο, το πιο πιθανό είναι να κάτσουμε μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή παρά να παίξουμε και να διασκεδάσουμε πραγματικά όπως κάναμε όταν ήμασταν παιδιά.

 

Το παιχνίδι, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός παιδιού, αλλά όχι μόνο. Είναι ευεργετικό για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών!!
 
Παίξτε γιατί το παιχνίδι:
•    Ανακουφίζει από το στρες.
Το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό και προκαλεί την απελευθέρωση των ενδορφινών, χημικές ουσίες του σώματος που δημιουργούν μια γενική αίσθηση ευημερίας μέχρι και προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.
•    Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Δραστηριότητες όπως το σκάκι και το παζλ βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς επίσης προλαμβάνουν για προβλήματα μνήμης.
•    Τονώνει τη δημιουργικότητα.
Το παιχνίδι διεγείρει τη φαντασία, βοηθώντας σας να βρίσκετε δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα.
•    Βελτιώνει τις σχέσεις σας με τους άλλους.
Το γέλιο και η διασκέδαση προωθούν τη συμπάθεια, τη συμπόνια, την εμπιστοσύνη, και την οικειότητα με τους άλλους. Η κοινωνική αλληλεπίδραση που αναπτύσσεται με οικογενειακά μέλη και φίλους βοηθά στην προφύλαξη από το άγχος και την κατάθλιψη.
•    Σας διατηρεί νέους και ενεργητικούς!
Παίζοντας αισθάνεστε καλύτερα, γιατί αυξάνεται η ενέργεια και η ζωτικότητά σας και παράλληλα βελτιώνεται η αντοχή σας στις ασθένειες.

«Δε σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε,
γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε»,
όπως έχει πει ο George Bernard Shaw
(Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας)


Πηγές:
1.    Laverne, L. (2014) «Why play is important to us all», http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/oct/05/why-play-is-important-to-us-all-lauren-laverne, τελευταία επίσκεψη:5/11/2014.
2.    Tartakovsky, M., «The importance of play for adults», http://psychcentral.com/blog/archives/2012/11/15/the-importance-of-play-for-adults/, τελευταία επίσκεψη: 5/11/2014.
3.    Robinson, L., Smith, M., Segal, J. (2014) « The Benefits of Play for Adults», http://www.helpguide.org/articles/emotional-health/benefits-of-play-for-adults.htm, τελευταία επίσκεψη:5/11/2014.

Submit to FacebookSubmit to Twitter