Πολλοί γονείς απρόθυμοι να αφήσουν τα παιδιά  να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, όπως σκαρφάλωμα, παιχνίδι με τη λάσπη κοκ., στερούν από τα παιδιά τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική τους ζωή!!

 

Σύμφωνα με έρευνες τα  περισσότερα παιδιά περνούν  λιγότερο από τρεις ώρες την εβδομάδα παίζοντας έξω… επιβαρύνοντας έτσι τη συναισθηματική τους υγεία. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέδειξε ότι  πάνω από το 50% των μητέρων προτιμούν να κρατούν τα παιδιά σε εσωτερικούς χώρους, περνώντας πάνω από το 80% μπροστά στην τηλεόραση. Υπερπροστατευτικές μητέρες δημιουργούν μια γενιά παιδιών «από βαμβάκι», μη ικανά να αντιμετωπίσουν αργότερα τα προβλήματα της ζωής.

 

Αξιοσέβαστοι επιστήμονες - γιατροί, ειδικοί της ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικοί, κοινωνιολόγοι – αποδεικνύουν με τις έρευνές τους ότι όταν τα παιδιά σταματούν να παίζουν έξω στον φυσικό κόσμο, μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ανάπτυξή τους ως άτομα, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της!!

 

Το ελεύθερο και αδόμητο παιχνίδι στη φύση:
•    Βελτιώνει την ικανότητα μάθησης και τη δημιουργικότητα.
•    Πυροδοτεί την πνευματική, ψυχολογική και συναισθηματική ευεξία.
•    Ενισχύει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, τη συγκέντρωση και την αυτοπειθαρχία.
•    Βελτιώνει τη συνεργασία, την ευελιξία και την αυτογνωσία.
•    Μειώνει την επιθετικότητα ενώ αυξάνει το αίσθημα ευτυχίας.

 

«Η φύση είναι ένα εργαλείο,» λέει ο Stephen Moss (συγγραφέας, φυσιολάτρης και ραδιοτηλεοπτικό στέλεχος)  «που παρέχει στα παιδιά να γνωρίσουν όχι μόνο τον ευρύτερο κόσμο, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό!!».
Έτσι, αναρρίχηση σε ένα δέντρο, λέει, είναι για «να μάθουν πώς να αναλάβουν την ευθύνη για τον εαυτό σας και να χειρίζονται σωστά τον κίνδυνο. Το πέσιμο από το δέντρο είναι ένα καλό μάθημα  κινδύνου-ανταμοιβής.»

 

«Τα παιδιά πρέπει να βιώνουν το πραγματικό ελεύθερο παιχνίδι», συμπληρώνει ο Kristen Lambert, ο οποίος διευθύνει την υπηρεσία Play Ranger. Παροτρύνει τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά να παίζουν ελεύθερα στη φύση μακριά από στείρες οργανωμένες δραστηριότητες και πάγιο εξοπλισμό. Αρκούν οι λασπώδεις πλαγιές και τα κλαδιά των δέντρων. Η ίδια η φύση αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα παιδιά! Έρχονται αντιμέτωπα με προκλήσεις, αξιολογούν κινδύνους, αναλαμβάνουν ευθύνες, συμμετέχουν σε δικές τους περιπέτειες και μαθαίνουν από αυτές!! Και αυτά που μαθαίνουν δεν μπορούν να τα διδαχθούν!!Πηγές:
1. Edwards, A. (2013) «Why stopping children from climbing trees and playing in mud is creating a nation of “cotton wool kids”», http://www.dailymail.co.uk/news/article-2380550/Why-stopping-children-climbing-trees-playing-mud-creating-nation-cotton-wool-kids-cope-ups-downs-real-life.html, τελευταία επίσκεψη: 8/11/2014.
2.Henley, J. (2010) « Why our children need to get outside and engage with nature», http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/aug/16/childre-nature-outside-play-health, τελευταία επίσκεψη: 8/11/2014.

Submit to FacebookSubmit to Twitter