Οι εφευρέτες των παιχνιδιών από τον Ηρόδοτο!

Συντάχθηκε από:  Σάββατο, 25 Απριλίου 2015 10:49

Πριν 2.500 χρόνια, υπήρχε ένα βασίλειο, το βασίλειο της Λυδίας. Στα χρόνια που βασιλιάς ήταν ο Άτης, ο γιος του Μάνη, έπεσε σ’ όλη τη Λυδία μεγάλη σιτοδεία.

Στην αρχή οι Λυδοί βαστούσαν υπομονετικά, ύστερα όμως, καθώς το κακό δε σταματούσε και οι κάτοικοι υπέφεραν και τσακώνονταν ολοένα και περισσότερο… έπρεπε να βρουν έναν άμεσο τρόπο αντιμετώπισης, μια ακραία λύση.

Και τη βρήκαν. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, εφηύραν τα παιχνίδια με ζάρια και κότσια!

Επέβαλλαν ενιαία πολιτική σε όλο το βασίλειο. Τη μια μέρα, όλοι θα έτρωγαν. Και την επόμενη μέρα, όλοι θα έπαιζαν παιχνίδια. Τα παιχνίδια μας απορροφούν τόσο πολύ και μας βυθίζουν σε μια τόσο ικανοποιητική ευδαιμονική παραγωγικότητα, ικανά να κάνουν ακόμα και τους κάτοικους  της Λυδίας να αφοσιώνονται στο παιχνίδι με τα ζάρια αγνοώντας το γεγονός ότι δεν υπήρχε καθόλου τροφή!! Και έτσι την επόμενη μέρα, όλοι θα έπαιζαν παιχνίδια. Και την μεθεπόμενη θα έτρωγαν.

Την πολιτική αυτή ακολούθησαν για 18 χρόνια. Τρώγοντας τη μια μέρα και παίζοντας παιχνίδια την άλλη.

Ο λιμός, όμως, δεν απομακρυνόταν γι’ αυτό ο βασιλιάς της Λυδίας αποφάσισε ότι θα έπαιζαν ένα τελευταίο παιχνίδι με τα ζάρια. Διαίρεσαν το βασίλειο σε δύο μέρη και έπαιξαν μια παρτίδα. Οι νικητές θα ξεκινούσαν μια επική αποστολή. Θα έφευγαν από τη Λυδία και θα αναζητούσαν ένα νέο μέρος να μείνουν, αφήνοντας μόνο τόσους ανθρώπους όσους θα μπορούσαν να επιζήσουν με τις διαθέσιμες πηγές, και με την ελπίδα να μεταφέρουν τον πολιτισμό κάπου όπου θα μπορούσε να ανθίσει.

Ακούγεται τρελό, σωστά; Αλλά πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι οι Ετρούσκοι, που αργότερα δημιούργησαν τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, έχουν κοινό DNA με τους αρχαίους κατοίκους της Λυδίας. Και οι γεωλόγοι έχουν βρει στοιχεία παγκόσμιας πτώσης της θερμοκρασίας που κράτησε σχεδόν 20 χρόνια και μπορεί να εξηγήσει το λιμό. Έτσι, οι επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η τρελή ιστορία του Ηρόδοτου είναι  αληθινή!

Μπορεί πραγματικά να έσωσαν τον πολιτισμό τους παίζοντας παιχνίδια!

Πηγές:
1.Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, «Ηρόδοτος, Ἱστορίαι (1.93.1-1.94.7)», http://www.greek-language.gr/Resources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=30&page=17, τελευταία επίσκεψη: 4/4/2015.
2.McGonical, J. (2010) «Τα παιχνίδια μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο», http://www.ted.com/talks/jane_mcgonigal_gaming_can_make_a_better_world?language=el, τελευταία επίσκεψη: 4/4/2015.

Submit to FacebookSubmit to Twitter