Παιχνίδια… αλλά πόσα;

Συντάχθηκε από:  Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 21:36

Τα παιχνίδια θέτουν τους θεμέλιους λίθους για το μέλλον των παιδιών. Διδάσκουν τα παιδιά για τον κόσμο και για τον εαυτό τους. Στέλνουν μηνύματα και θεμελιώνουν αξίες. Είναι φυσικό ότι τα παιχνίδια που αγοράζονται πρέπει να αξιολογούνται σωστά, αλλά μόνο η ποιότητα παίζει ρόλο;

Ο συγγραφέας Joshua Becker συγκέντρωσε αρκετούς λόγους για να μας πείσει ότι τα λιγότερα παιχνίδια θα ωφελήσουν πραγματικά τα παιδιά, μακροπρόθεσμα:

Με λιγότερα παιχνίδια, τα παιδιά:

1. Μαθαίνουν να είναι πιο δημιουργικά και επινοητικά.
Τα πολλά παιχνίδια μπορεί να αποτρέψουν την ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών. Δύο Γερμανοί εργαζόμενοι της δημόσιας υγείας (Strick και Schubert) διεξήγαγαν ένα πείραμα στο οποίο έπεισαν μια τάξη νηπιαγωγείου να αφαιρέσουν όλα τα παιχνίδια τους για τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων του πειράματος παρουσιάστηκαν φαινόμενα πλήξης, σύντομα όμως τα παιδιά άρχισαν να χρησιμοποιούν βασικά υλικά από τον περιβάλλοντα χώρο για να εφεύρουν παιχνίδια και να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους στο παιχνίδι τους.
 
2. Αναπτύσσουν μεγαλύτερη διάρκεια προσοχής.
Όταν εισάγονται πάρα πολλά παιχνίδια στη ζωή ενός παιδιού, η προσοχή του αποσπάται πιο εύκολα. Καθώς, επίσης, δεν εκτιμά πλήρως το παιχνίδι μπροστά του, όταν υπάρχουν αμέτρητες επιλογές στα ράφια.
 
3. Αποκτούν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες.
Μαθαίνουν να μοιράζονται, να συνεργάζονται καλύτερα και να εργάζονται από κοινού. Αυτό γιατί μαθαίνουν πώς να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις με τα άλλα παιδιά και ενήλικες. Μαθαίνουν το δούναι και λαβείν... Πολλοί γονείς και παιδαγωγοί πιστεύουν ότι τα περισσότερα παιχνίδια θα οδηγήσουν σε λιγότερες διαμάχες, διότι υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες επιλογές. Ωστόσο, συμβαίνει το αντίθετο. Κάθε φορά που εισάγεται ένα νέο παιχνίδι,  δίνεται ένας ακόμη λόγος για να διαφωνήσουν μεταξύ τους.
 
 
4. Μαθαίνουν να φροντίζουν περισσότερο τα πράγματα τους.
Όταν τα παιδιά έχουν πάρα πολλά παιχνίδια, δε μαθαίνουν να τα εκτιμούν επειδή υπάρχει πάντα μια αντικατάσταση έτοιμη στο χέρι.

5. Αναπτύσσουν μεγαλύτερη αγάπη για την ανάγνωση, τη γραφή και την τέχνη.
Όταν υπάρχουν στη ζωή ενός παιδιού λίγα και ποιοτικά παιχνίδια καθώς επίσης, βιβλία, μουσική, πίνακες ζωγράφων, υλικά για εικαστικούς πειραματισμούς κοκ  Δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν και κάτι άλλο που θα τα ταξιδέψει σε άλλα μέρη.. και θα ανακαλύψουν άλλα πράγματα.. Άλλωστε, οι τέχνες μας βοηθούν να εκτιμάμε καλύτερα την ομορφιά του κόσμου και να επικοινωνούμε καλύτερα μαζί του.

6. Γίνονται λιγότερο εγωιστές.
Παιδιά που παίρνουν ό, τι θέλουν πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν ό, τι θέλουν. Η στάση αυτή πιθανόν να τα οδηγήσει σε έναν νοσηρό τρόπο ζωής, στο μέλλον.

7. Έχουν περισσότερες πιθανότητες, να παίξουν έξω στη φύση και να βρίσκουν ικανοποίηση έξω από τα καταστήματα παιχνιδιών.
Τα παιδιά που δεν έχουν ένα υπόγειο γεμάτο παιχνίδια είναι πιο ικανά να παίζουν έξω και να αναπτύξουν μια βαθιά εκτίμηση για τη φύση. Επίσης, είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε σωματική άσκηση, που φέρνει ευφορία και ευτυχία.

9. Τέλος, ζουν συνήθως σε ένα καθαρότερο και πιο νοικοκυρεμένο σπίτι.
Τα πολλά παιχνίδια σκορπίζονται πιο εύκολα ενώ είναι πιο δύσκολο να τακτοποιηθούν.

Παρόλα αυτά ξέρουμε πως ένα στείρο περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Γι’ αυτό θα κλείσω με μια έκφραση των αρχαίων Ελλήνων: «παν μέτρον άριστον»!

Πηγή:
Becker, J. (2014) «Why fewer toys will benefit your kids», http://www.becomingminimalist.com/why-fewer-toys-will-actually-benefit-your-kids/, τελευταία επίσκεψη: 1/11/2014.
Submit to FacebookSubmit to Twitter