Σχετικά άρθρα

Αχ! Αυτά τα μωρά πόσα ξέρουν...
Το έμβρυο, το νεογέννητο, το μωρό αισθάνεται και γνωρίζει πολύ περισσότερα απ' όσα νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Αν πριν από μερικά χρόνια ένας ερευνητής υποστήριζε πως το μωρό αμέσως μόλις γεννηθεί είναι ικανό ν' απλώσει το χέρι του για να πιάσει ένα αντικείμενο, σίγουρα θα του συνιστούσαν να πάρει κάποια άδεια για να ξεκουράσει το κατάκοπο μυαλό του.

Σήμερα τέτοιες διαπιστώσεις αποτελούν θέμα διεθνών συνεδρίων, γιατί ανατρέπουν παλιές και εδραιωμένες αντιλήψεις. Αναρίθμητοι είναι πλέον οι ερευνητές που παρακολουθούν και καταγράφουν ακόμη και την ελάχιστη κίνηση του ματιού ή του χεριού του, με μια θαυμαστή αφοσίωση στο έργο τους. Ανακαλύπτουν τον άνθρωπο! Εισέρχονται, με σεβασμό και δέος, στον μυστηριώδη χώρο της αρχής της ζωής...

Ο αναγνώστης προχωρώντας από ανακάλυψη σε ανακάλυψη, στις γεμάτες χιούμορ σελίδες του βιβλίου, μένει έκθαμβος μπροστά στις ασύλληπτες «εργασίες» και συνδυασμούς που γίνονται από το πρώτο κύτταρο μέχρι τη συγκρότηση του σώματος, των οργάνων και του εγκεφάλου. Και σχεδόν τα χάνει μπροστά στις ικανότητες, τα αισθήματα, τα κατορθώματα αλλά και τις άγνωστες μέχρι στιγμής ανάγκες αυτού του μικρού ήρωα. Και, όπως οι ειδικοί επιστήμονες, θα υποχρεωθεί κι αυτός ν' αλλάξει τις παλιές αντιλήψεις του για το τι αισθάνεται, τι γνωρίζει και τι θέλει αυτό το καινούργιο ανθρωπάκι για το καλό το δικό του, των γονιών του και της κοινωνίας.

Submit to FacebookSubmit to Twitter