Σχετικά άρθρα

Bίντεο

Πείτε ΟΧΙ στη Ζάχαρη!
Η ζάχαρη υποσκάπτει τον εγκέφαλό μας...

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σακχάρων δεν επηρεάζει μόνο το σωματικό μας βάρος, αλλά και τον εγκέφαλό μας… 
Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που βασίστηκε σε πειραματόζωα έδειξε ότι, μετά την κατανάλωση πολλής φρουκτόζης, μειώθηκαν η ικανότητα μάθησης και η μνήμη τους!

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες (UCLA), τάισαν μια ομάδα αρουραίων όχι με νερό, αλλά με σιρόπι καλαμποκιού που είναι πλούσιο σε φρουκτόζη (η οποία υπάρχει συνήθως σε γλυκά, αναψυκτικά κ.ά.).

Πριν από τη χορήγηση του σιροπιού φρουκτόζης (ουσία η οποία είναι έξι φορές πιο γλυκιά από το κοινό ζαχαροκάλαμο από όπου εξάγεται η ζάχαρη), τα πειραματόζωα εκπαιδεύτηκαν επί πέντε μέρες να κινούνται σε ένα πολύπλοκο λαβύρινθο στο εργαστήριο και να βγαίνουν από την μοναδική έξοδό του. Μετά από έξι εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης φρουκτόζης, οι αρουραίοι τοποθετήθηκαν ξανά στον λαβύρινθο για να ελεγχθούν οι επιδόσεις τους.

Όπως διαπιστώθηκε, η πολλή ζάχαρη είχε επιβραδύνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, χειροτερεύοντας την μνήμη των πειραματόζωων. Οι αρουραίοι εμφάνισαν μειωμένη δραστηριότητα στις συνάψεις των εγκεφαλικών κυττάρων τους και άρα μειωμένη ικανότητα μεταβίβασης σημάτων μέσω των νευρώνων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να δυσκολεύονται να θυμηθούν αυτά που είχαν μάθει πριν από έξι εβδομάδες για τον λαβύρινθο, αδυνατώντας πια να βγουν από αυτόν.

Επίσης, ο οργανισμός των ζώων αυτών έδειξε σημάδια αντίστασης στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα και ρυθμίζει τη συναπτική λειτουργία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πολλή ζάχαρη φαίνεται να μπλοκάρει την ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίζει την λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, αποδιοργανώνοντας την επεξεργασία των σκέψεων και της μνήμης.

Πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε;
Παρακολουθήστε το βίντεο που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κειμένου...Πηγές:
1.Schmidt, E. (2012) «This is your brain on sugar: UCLA study shows high-fructose diet sabotages learning, memory», http://newsroom.ucla.edu/releases/this-is-your-brain-on-sugar-ucla-233992, τελευταία επίσκεψη: 4/4/15.
2.Kirkpatrick, K. (2013) «10 Things You Don't Know About Sugar (And What You Don't Know Could Hurt You)», http://www.huffingtonpost.com/kristin-kirkpatrick-ms-rd-ld/dangers-of-sugar_b_3658061.html, τελευταία επίσκεψη: 4/4/15.


Submit to FacebookSubmit to Twitter